Uitzicht vanaf Hoge Nol
?
Uitzicht vanaf de Hoge Nol. Foto: Roel Wijnants

Dromen van terugkeer

Nieboerweg / Hoge Nol

Het loont de moeite om dit duin te beklimmen.De Hoge Nol, het hoogste duin in de omgeving, is deels kunstmatig: in de jaren dertig van de vorige eeuw werden werklozen aan het werk gezet om de duinen op te hogen, waaronder de Hoge Nol.

Tijdens de bezetting maakte het duin deel uit van de Atlantikwall. Op de top bouwden aannemers in opdracht van de bezetter een geschutsbunker met uitzicht over de haven, die van daaruit goed viel te verdedigen. Die bunker staat er nog steeds.

Prikkeldraad om Duindorp

Na de bevrijding had je vanaf de bunker op de Hoge Nol een goed uitzicht over Kamp Duindorp, waar NSB’ers en vermeende landverraders achter rijen prikkeldraad zaten opgesloten. De Duindorpers, die vanaf 1943 en 1944 hun woningen hadden moeten verlaten, konden daardoor nog steeds niet terugkeren. Vanaf de Hoge Nol konden ze hun oude wijk en misschien zelfs eigen huis zien en dromen van terugkeer. Naarmate er meer rechtszaken tegen de geïnterneerden werden afgehandeld, werd Kamp Duindorp kleiner en konden steeds meer bewoners naar hun huis terugkeren. In 1951 werd het kamp opgeheven.

Kamp Duindorp

Duindorp ingericht als interneringskamp voor NSB'ers. C

Duindorp ingericht als interneringskamp voor NSB'ers

| Collectie NIOD
naar boven